תוספי מגנזיום

יותר ויותר אנשים, נשים וגם גברים, מקפידים בשנים האחרונות על פעילות גופנית רבה לצד תזונה עשירה, המכילה כמות גדולה של וויטמינים ומינרלים, ועושים זאת כחלק משגרת חיים בריאה, נכונה וטובה יותר. לכולנו ידוע עד כמה התזונה שלנו יכולה להשפיע, לטוב וגם לרע, על מצבנו ועל מערכות הגוף השונות שלנו וככל שהיא תתבסס על רכיבי תזונה שחשובים לנו, כך נהנה מבריאות למשך שנים ארוכות, גופנו יתפקד כהלכה ויתמודד בהצלחה עם כל אתגר.

ברשימת המינרלים החשובים לגופנו אפשר למצוא את המגנזיום, הידוע כ”מינרל החיים” ולא בכדי. הוא נמצא באופן טבעי באדמה, והוא מגיע אל המים שאנחנו שותים וגם אל הירקות והפירות שאנו אוכלים. יחד עם זאת, ככל שחולף הזמן כמות המגנזיום באדמה הולכת ופוחתת, וכך גם זו שנמצאת במזונות שאותם אנחנו צורכים.

המים עוברים תהליך של טיהור, פירות וירקות מרוססים בחומרי הדברה, ובאופן כללי קשה מאד לקבל את המגנזיום באופן טבעי, כפי שהיה בעבר. ולכן, למי שבריאותו חשובה לו, מי שרוצה לשלב בתזונה היומית שלו את כמות המגנזיום הנדרשת לגופו, ובייחוד למי שנמצאו בדמו ערכים נמוכים של מגנזיום, כדאי שיצרוך תוספי מגנזיום, המהווים חלופה לאותו מגזניום שכבר כמעט וקשה למצוא אותו, זה הנמצא בטבע.

מדוע תוספי מגנזיום חשובים לנו כל כך?

לא בכדי רבים משלבים תוספי מגנזיום ביום יום שלהם, וזאת לצד תוספי תזונה אחרים, השומרים על רמות אופטימליות של וויטמינים ומינרלים בגוף. למגנזיום יש כמה תפקידים. הוא הכרחי לבקרת הפעילות התוך תאית, הוא נדרש ליצירת שיניים וגם עצמות (זהו תפקידו העיקרי), הוא מסייע בהעברת אותות עצביים וכן גם בהתכווצות שרירים ומפעיל סוגים שונים של אנזימים בגוף. מגנזיום נדרש לנשים ולגברים כאחד ובייחוד ככל שחולפות השנים והגוף שלנו מתבגר.

עם הזמן יכולתו של הגוף לספוג את המגנזיום שקיבל מהמזון (שגם כך רמתו לא גבוהה כל כך) הולכת ופוחתת, מה שמוביל לחסר של ממש במגנזיום, המשפיע על מערכות הגוף ועל תפקודו התקין. לכל זה נוסיף את אופן הבישול שמרביתנו אימצנו, שגם הוא גורם לאיבוד מגנזיום, כמו צלייה של מזון, אידוי, בישול ולמעשה כל עיבוד של מזון המרחיק את רכיביו מתצורתם הטבעית.

צריכה רבה של פחמימות ומוצרים עתירים בשומן מעלה אף היא את הצורך במגנזיום וכן אורח חיים, שעמוס, לחוץ וקפדני יכול גם הוא להשפיע על כך. רבות דובר על הקשר שבין גוף לנפש, ואכן נמצא כי מצבים של לחץ נפשי וגם לחץ פיזי מובילים לניצול גבוה יותר של מגנזיום, הגורם בסופו של דבר לחוסר באותו המינרל.

כיצד מחסור במגנזיום יכול לבוא לידי ביטוי?

בין אם זה ברזל או מגנזיום תוסף שכזה יכול לשמש כחלופה מצוינת למינרל המופיע באופן טבעי בסביבתנו וכאשר צורכים אותו בכמות הנדרשת, מספקים לגוף בדיוק את מה שהוא צריך. במקרים בהם יש מחסור במגנזיום, יאותת לנו הגוף על כך בדרכים שונות, מה שישפיע רבות על איכות חיינו.

קושי בריכוז, נדודי שינה, עצירות, מיגרנות, אסטמה, מצב רוח ירוד, תחושות חרדה, עייפות מוגברת, רמות גבוהות של כולסטרול בדם וגם טריגליצרידים ואפילו ביצועים ספורטיביים לקויים, כל אלה ועוד יכולים להיות רמז למחסור חמור במגנזיום.

תופעות אלו יכולות להעיד על בעיות בריאות אחרות, כמובן, אך כאשר הן בולטות ומורגשות ביום יום, מומלץ וחשוב מאד להיוועץ עם רופא ולבדוק את רמות המגנזיום שבדם. מדובר בבדיקת דם פשוטה, מהירה ולא מכאיבה הבוחנת ערכים שונים בדם ובודקת, בין היתר, את רמות המגנזיום, תוך התייחסות לערכים רצויים וכאלה שפחות.

מהן הסיבות לחסר במגנזיום?

יש לא מעט סיבות מדוע ישנו חסר במגנזיום וככל שמזהים אותן מהר יותר, כך הטיפול באותו חסר אפקטיבי יותר. תזונה שהיא דלה במזונות הידועים כעשירים במגנזיום היא בין הסיבות העיקריות לכך ולמעשה, עם השנים רבים הם האנשים המתרחקים ממזונות טבעיים ובוחרים דווקא, בתפריט היומי שלהם, מזונות שהם מעובדים, עם כמות פחותה של מינרלים חשובים לרבות מגנזיום תוסף במקרה הזה יהיה פתרון שישלים את אותו חסר ויספק לגוף את המענה שלו הוא זקוק.

סיבות נוספות לחסר במגנזיום היא שתייה מרובה של קפה ושל קולה (הרכיבים בשני המשקאות האלו מבטלים את יעילותו של המגנזיום בגוף ואת ספיגתו בדם) וכך גם צריכה מוגברת של אלכוהול. תפריט המכיל כמות רבה של מזונות עשירים בסוכר לבן, בקמח לבן, בפרוקטוז וגם בסירופ תירס יכולים גם הם להשפיע על יכולתו של הגוף לספוג כראוי את המגנזיום וגם תרופות שונות שחלק מאתנו צורכים, המשפיעות על כך לא פחות.

ניצול גבוה מאד של מגנזיום על ידי השרירים כפי שקורה בזמן ביצוע אימוני כוח קשים מוביל אף הוא לחסר וכן צריכה גבוהה מאד של מלח. גם נטייה לסבול משלשולים משפיעה על רמות המגנזיום בגוף וגם הזעה מוגברת.

מהי כמות המגנזיום שמומלץ לנו לצרוך?

בין אם זו צריכה של תוספי ברזל, מגנזיום תוסף וויטמין C או כל תוסף אחר, כדי ליהנות מיתרונותיו של התוסף ולנצל אותו כהלכה חשוב לצרוך אותו בדיוק בהתאם לנדרש. על פי המלצותיו של ארגון הבריאות העולמי, כמות המגנזיום המומלצת לנו בכל יום נעה בין 310 ל-360 מ”ג לנשים ובין 400 ל-420 מ”ג לנשים. באופן כללי, לנשים נדרשת כמות קטנה יותר בהשוואה לגברים ומבוגרים זקוקים לכמות רבה יותר של מגנזיום בהשוואה לצעירים.

נשים בהריון זקוקות אף הן לכמות גבוהה של מגנזיום בהשוואה לנשים שאינן בהיריון ולאנשים שנמצאו בגופם ערכים נמוכים מאד של מגנזיום תידרש כמות גבוהה יחסית של מגנזיום כדי לשפר את הערכים (כמות שיכולה להגיע אף ל-500 מ”ג ליום).

אילו סוגים של תוספי מגנזיום מוצעים כיום?

האידיאל הוא לקבל את המגנזיום שנדרש לגוף שלנו באופן טבעי דרך המזונות, שאותם אנו צורכים, כמו עלים ירוקים, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים למיניהם. ואכן, מי שתזונתו עשירה בכך סביר שלא יזדקק להשלמה או יסבול מחוסר. אולם, לאנשים שסובלים מחוסר בוויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום תוסף הוא הכרחי מאד שכן הוא הדרך היחידה להשלים את החסר בצורה יעילה.

תוספי המגנזיום המוצעים כיום נבדלים אלה מאלה ביצרן – מיהי החברה המייצרת אותם והרכיבים הנוספים, שהם מכילים לצד המגנזיום. גם אופן הפקת המגנזיום הוא אחד ההבדלים בין התוספים המוצעים וגם מתי ואיך כדאי לצרוך אותו. ברשימת סוגי המגנזיום שנמצא כיום אפשר למצוא את המגנזיום ציטראט, הידוע כנפוץ וכזול ביותר, ובהשוואה למגנזיום אוקסיד, למשל, זמינותו הביולוגית של המגנזיום היא גבוהה במיוחד.

סוג נוסף של מגנזיום הוא מגנזיום אסקורבט, המיוצר בתנאי מעבדה, ומשלב גם חומצה אסקורבית (תוצר סינטטי של וויטמין C, שאיננו חומצי). מגנזיום מאלאט שבו נמצאת גם חומצה מאלית ומגנזיום גליציאנט הם שני סוגים נוספים, הבאים לידי ביטוי בתוספים המוצעים כיום.

בכל מקרה, למעוניינים לצרוך תוספי מגנזיום, מומלץ מאד תחילה לבצע בדיקת דם כדי לבדוק את ערכי המגנזיום שבדמם, ובהתאם לחפש אחר התוסף הנכון והיעיל ביותר עבורם, תוך התייחסות לגילם, למינם וגם למצבם הבריאותי (פרמטרים המשפיעים, כאמור, על כמות המגנזיום שתידרש להם).

 

שתף/י עם חברים